Červené víno- Je, alebo nie je zdravé?

Pred pár dňami som sledoval jedno video, ktoré opisovalo pozitívny vplyv konzumácie červeného vína na ľudský organizmus. Tak ako niektorí konzumáciu červeného vína podporili, iní boli proti tvrdeniu, že červené víno má pozitívny účinok na človeka. Vedci však prišli na to, ako to v skutočnosti je.

Pitie červeného vína vraj predlžuje život vďaka molekule nachádzajúcej sa vo víne. Táto molekula spomaľuje starnutie u zvieracích organizmoch a odborníci tvrdia, že polyfenoly pôsobia veľmi podobne aj na ľudský organizmus. Živým príkladom je Francúzsko, ktorého obyvatelia sa dožívajú vyššieho veku ako v okolitých krajinách, a zrejme práve vďaka konzumácii vína. Sú to látky, ktoré produkujú rôzne rastlinné druhy a najznámejší z nich je resveratrol. Práve ten sa nachádza v červenom víne.

Červené víno ma podľa skúseností mnohých užívateľov tiež výborný účinok pri prevencii proti rôznym chorobám. Príležitostné pitie červeného vína znižuje riziko demencie a Alzheimerovej choroby. Ďalej má pozitívne účinky pri prevencii proti srdcovému infarktu a mŕtvici.

Konzumácia červeného vína tiež pomáha k udržaniu štíhlej línie. A to vďaka tomu, že víno dokáže rýchlo spaľovať tuk a obsahuje minimum kalórií. Červené víno taktiež zabraňuje ukladaniu tuku v tele.

Pitie červeného vína má veľmi priaznivý účinok nie len na fyzickú stránku človeka, ale aj na jeho psychiku. Stačí jeden pohár červeného vína, ktoré v človeku navodí pocit uspokojenia keďže stimuluje nervové bunky, ktoré vylučujú serotonín. Je to látka, ktorá  mozgu vyvoláva pocit upokojenia, odbúrava strach a úzkosť. Taktiež konzumácie červeného vína zvyšuje schopnosť empatie.

Červené víno však nie je žiadnym všeobecným liekom, ktorý vás dostane z choroby a preto sa nespoliehajte na to, že pravidelné pitie červeného vína vyrieši vaše zdravotné problémy. Netreba to tiež s konzumáciou červeného vína preháňať a aj tu platí, že všetko s mierou. V opačnom prípade vie víno viac človeku uškodiť ako priniesť úžitok.